Det blir allt populärare att förlägga konferenser utomlands. Det kan vid första anblicken tyckas som om detta borde bli både dyrare och besvärligare att arrangera för de svenska företagen men så är inte fallet. I många fall kan det till och med bli billigare och bättre för deltagarna.
Skäl till att ha konferens utomlands
Att det faktiskt kan bli billigare att ordna en konferens utomlands är inte alltid uppenbart. Med kostnader för flygbiljetter och hotell samt övriga aktiviteter är första intrycket att det rör sig om stora belopp. Anledningen till att det inte är så beror på ett antal olika faktorer. För det första har lågprisbolagens uppgång gjort att flygresor inte längre är avskräckande dyra. De flesta konferensdeltagare idag reser med RyanAir och dess likar, inte med Lufthansa i business class.
För det andra ligger billiga resmål bara en kort flygtid från de svenska internationella flygplatserna. Populära destinationer är bland annat Tallinn, Budapest, Prag, Rotterdam och Amsterdam. Särskilt i de forna öststaterna är omkostnaderna på plats ofta betydligt lägre än vad de skulle ha varit i Sverige. Aktiviteter, mat och boende tar därför upp en mycket mindre del av budgeten. Att euron sedan sjunkit i värde mot kronan har ytterligare bidragit till att göra även euroländer mer prisvärda.
Studiebesök
Vissa företag kan förlägga en konferens utomlands i samband med mer rutinmässiga affärsbesök. Det kan handla om att besöka ett utländskt dotterbolag eller fabriksanläggning. De anställda får fördjupade kunskaper i företagets aktiviteter och produktionsprocesser. Tillfälle ges också att knyta kontakter med utländska kollegor. Samtidigt kan konferensen även ge relevant träning för fortsatta samarbeten med värdlandet, till exempel språkinlärning.
Ombyte
Vikten av ombyte för att inspirera konferensdeltagarna ska inte underskattas. Till att börja med kan bara det faktum att man befinner sig någon annanstans än på den vanliga arbetsorten bidra till att deltagarna känner sig mer närvarande. Det hjälper dem att fokusera och ökar deras effektivitet. Så är fallet redan vid resor inom Sverige och vid resor utomlands ökar effekten ytterligare. Då tillkommer också faktorer som att alla deltagare befinner sig utanför sina trygga vardagsmiljöer och invanda tanke- och språkmönster. Det hjälper gruppen att svetsas samman och verkligen lära känna varandra, vilket kommer att fortsätta ha positiv inverkan på gruppen även när den är tillbaka på arbetsplatsen.
Ombytet som en konferens utomlands erbjuder ger också deltagarna möjlighet till avslappning. De har möjlighet att prova på en mängd olika aktiviteter, från vinprovning på en vingård till museibesök som ger en fördjupad insikt i värdlandets kultur och historia. Om konferensen äger rum på förmiddagarna medan eftermiddagarna ägnas åt andra aktiviteter återvänder deltagarna inte bara med nya kunskaper utan också utvilade och motiverade.
Hjälp med det praktiska
Något som också kan vara attraktivt är att det finns många företag som specialiserar sig på att ordna just konferensresor utomlands. Även vanliga charterbolag erbjuder denna tjänst. Dessa företag ordnar då med alla detaljer så att konferensarrangören får händerna fria till annat under den tid som annars hade ägnats åt konferensplaneringen.
Populära destinationer
De mest populära destinationerna är de som är lättast och billigast att nå med flyg från antingen Stockholm eller Göteborg.
- Dubai
På senare tid har Dubai ökat i popularitet som konferensresmål. Även om Dubai inte är den mest prisvärda destinationen så är emiratet attraktivt för konferenser. Det här gäller särskilt under våra kalla vintermånader. Temperaturerna ligger mellan 20-30 grader, stränderna är rena, konferensanläggningarna håller hög kvalitet och möjligheterna till spännande aktiviteter är stora. Dubai ligger cirka 6-7 timmar bort med flyg och passar därför bäst för lite längre konferenser. - Budapest
I Budapest råder ett mycket fördelaktigare prisläge än i Dubai. Staden erbjuder ett rikt kultur- och nöjesliv och ligger endast en kort flygresa från Sverige. Även om Centraleuropa normalt inte förknippas med solsken så har Budapest i allmänhet fint väder med runt 2000 soltimmar per år. Det gör Budapest mycket attraktiv som konferensstad. Då resan endast tar cirka 2,5 timme lämpar sig Budapest både för längre och kortare konferenser. - Barcelona
Barcelona erbjuder sol, värme, god mat, stränder och kultur. Det har därför blivit en mycket populär destination för konferensresor. Det finns dessutom gott om konferensanläggningar i olika kategorier och storlekar. Flygresan dit tar mellan 3 till 4 timmar och Barcelona passar därför bra även för kortare konferenser. - Tallinn
Tallinn har sedan länge varit en omtyckt destination för konferenser. Framför allt för att restiden dit är kort och prisläget lågt. Tallinn är också en stad med intressant historia och vacker medeltida arkitektur. Det är möjligt att boka in konferenser både på slott och moderna konferenshotell för priser som ligger långt under de svenska. Flygresa från Stockholm tar cirka 1 timme vilket ytterligare förstärker stadens lämplighet som destination för konferenser.
Konferens som personalvård
Konferenser har inte bara som syfte att utbilda utan kan även vara en chans för personalen att ta igen sig och att återfinna motivationen och arbetsglädjen. En konferens kan också vara ett tillfälle att skapa en bättre sammanhållning i ett arbetslag och ge personalen möjlighet att lära känna sina kollegor bättre. Därför kan det vara motiverat att investera mer i exempelvis ett lyxigare konferenshotell och diverse förmåner och aktiviteter. Förhoppningen är att personalen ska må bra och se konferensen som en chans till avslappning och inte bara som en annan dag på jobbet. Här finns flera saker man kan tänka på.
Spa
Den ultimata möjligheten till avslappning hittar du i en kombinerad spavistelse och konferens. Ett spa kan tyckas onödigt lyxigt men här finns det aktiviteter som alla kan delta i och uppskatta. En fördel är att spahotell generellt erbjuder en väldigt avslappnad miljö där personalen kan återhämta sig antingen innan eller efter möten och andra aktiviteter.
Naturnära konferensanläggningar kan erbjuda avslappning även utan att ha spa. Då finns möjlighet för deltagarna att återhämta sig genom naturpromenader eller andra utomhusaktiviteter i en lugn och stillsam miljö.
Mat
Maten spelar också en stor roll i hur väl konferensdeltagarna trivs. Det är därför viktigt att kontrollera standarden på maten som serveras på konferensanläggningen. Givetvis innan man bokar. Finns inte möjligheten att provsmaka kan man också förlita sig på recensioner. Viktigt är att det går att specialanpassa rätterna för deltagare med allergier. Vegetariska alternativ bör naturligtvis också finnas tillgängliga.
Hur maten serveras kan också bidra till att öka trivseln. Det finns för det mesta två val: antingen serveras en traditionell lunch- eller middagsmeny, eller också en buffet. En lunchmeny med förrätt, varmrätt och efterrätt där alla sitter till bords kan uppfattas som mer formell. Ofta finns då endast en begränsad meny att välja från. En buffet kan istället erbjuda mer variation och möjlighet för de med särskilda kostönskemål att komponera sin egen måltid. Buffén är också en mer social måltidsform då den ger deltagarna möjlighet att röra sig mellan olika grupper och samtal.
Alkohol
Alkohol ses ofta som en naturlig del av konferensen. Det serveras öl till lunch, vin till middag och möjligen cocktails eller någon annan typ av drink före eller efter maten. Vinprovning är också en omtyckt aktivitet som gärna bokas in för hela gruppen. Det kan dock finnas skäl att överväga om det verkligen är passande att servera alkohol på just din konferens.
Till att börja med finns det många som inte hanterar alkohol särskilt väl. Om en sådan deltagare blir överförfriskad kan detta kan lätt leda till obekväma situationer. Har något sådant skett tidigare med samma grupp, kan det vara en bra idé att begränsa tillgången till alkohol eller avstå helt från att servera den. Det är också viktigt att ha i åtanke att det kan finnas medlemmar i gruppen som inte dricker alkohol av religions-, hälso- eller samvetsskäl. Om alkohol endast serveras till måltider och det även erbjuds annan dryck är detta ofta inget problem men då bör man istället överväga om en vinprovning verkligen är en lämplig aktivitet.
Aktiviteter
Aktiviteter som ordnas på en konferens kan bidra till ökad gemenskap bland deltagarna, hjälpa dem att lära känna varandra och fungerar som ett välbehövligt avbrott från mer formella aktiviteter. Det viktigaste för att aktiviteterna ska uppnå detta syfte är att de utformas så att de passar deltagarna och företaget. Det finns alltså inga idealiska aktiviteter som alltid är rätt. När du överväger vilken aktivitet som ska anordnas på din konferens, finns det ett antal saker att ta hänsyn till. Du måste överväga vad målet med aktiviteten ska vara: ska den tjäna till att svetsa samman arbetslaget, fungera som en belöning för väl utfört arbete eller introducera nya medarbetare för varandra? Som arrangör måste man bortse från sina egna intressen och istället se till deltagarna och deras ålder, personligheter och fysiska kondition. Ett äventyrsreseföretag kan till exempel välja mer fartfyllda och fysiskt utmanande aktiviteter åt sina anställda än vad som är möjligt på en PRO-konferens. Det är viktigt att alla kan delta. Alltså kan vinprovning vara en utmärkt belöning men om tveksamheter finns inför serveringen av alkohol kan en chokladprovning vara ett bättre alternativ.
Du måste också bestämma om du vill ha ett tävlingsmoment med i aktiviteten eller inte. En tävling kan vara rolig men om det blir för allvarligt kan den istället bidra till att skapa konflikter mellan deltagarna. Inte alla är goda vinnare och många är dåliga förlorare. Därför kan det vara en idé att göra tävlingsmomentet väldigt lättsamt och fokusera på olika delmoment som kan vara samarbetsövningar, mångkamp eller helt enkelt tipsrundor som genomförs i grupp.
Konferensanläggningar
Den som letar efter en lämplig konferensanläggning ställs inför en mängd olika val. Det går att hålla en konferens på både ett vandrarhem eller ett slott. Du kan förlägga eventet till centrala Stockholm eller till de avlägsna lapplandsfjällen. Den här artikeln ämnar ge en överblick av de typer av anläggningar som finns tillgängliga, samt vad fördelarna med de olika geografiska lägena kan vara.
Från tält till slott: olika typer av konferensanläggningar
Att boka in en konferens på ett slott kan inge deltagarna en känsla av lyx. Ofta är slotten lite avlägset belägna, nära naturen med vackra omgivningar. Att tillbringa konferensen på ett slott kan ge en definitiv känsla av ombyte från vardagen. Hur många deltagare slotten kan inhysa varierar. En konferenssal i ett mindre herrgårdssäte kan rymma 35 personer, medan ett större slott kan rymma upp till 160 deltagare. Ett slott passar bra när miljön och upplevelsen av omgivningarna är en viktig del av konferensen.
Konferenshotell
De flesta moderna hotell i alla kategorier tillhandahåller också utrymmen för konferenser. Dessa konferenslokaler är oftast välutrustade, moderna och rymliga. Personalen är i allmänhet kunnig och erfaren när det gäller att hantera både större och mindre konferenser. Hotellen brukar dessutom vara centralt belägna och lätta att nå med allmänna färdmedel. Ligger de i en mindre ort, brukar det inte vara långt från en tåg- eller busstation. Här finns många inriktningar att välja mellan, från vildmarkshotell till spa. Det finns också en stor variation i karaktär, från små oberoende hotell med eget tema till stora kedjor som Best Western eller Hilton. Ett regelrätt konferenshotell är ett bra val när fokus framförallt ligger på genomförandet av konferensen och det viktigaste är att det finns utrustning, passande lokaler och goda transportförbindelser.
Stugby
Det som främst skiljer stugbyn från konferenshotellet är övernattningsformen. Här bor deltagarna i stugor istället för hotellrum. De flesta stugor rymmer mellan tre till sex personer. Därför kan en stugby vara ett bra alternativ för att skapa gemenskap bland deltagarna, då mindre grupper får dela bostad. Det blir en annorlunda och ofta mycket mysigare upplevelse än en vanlig hotellvistelse.
Vandrarhem
Många vandrarhem kan också erbjuda konferenslokaler. Dessa är i allmänhet mindre än de som finns att tillgå på slott och hotell och även billigare att boka. Standarden är också betydligt enklare och övernattningsmöjligheterna innebär då oftast att deltagare delar på flerbäddsrum. För större företag kan vandrarhem i sådana fall kanske lämpa sig bättre för lättsammare kick-offer snarare än konferenser. Vandrarhem är dock populära anläggningar för okonferenser, eftersom kostnaden är låg och deltagarna inte har några större krav på lyx när det gäller boende. Då är även boende i tält på en camping ett billigt alternativ.
Från Treriksröset till Smygehuk: var håller man bäst en konferens?
Var förlägger du då bäst en konferens? Den svenska geografin erbjuder mycket omväxling och om det inte är nödvändigt att hålla sig till hemorten finns det åtskilligt att välja mellan.
- Östra Sverige.
Östra Sverige har mycket att erbjuda. Stockholm är alltid en attraktiv destination med sitt vackra läge, sina goda förbindelser och rika nöjesliv. Den som vill ta sig ut ur staden hittar också bra konferensanläggningar och en vacker miljö i skärgården. Både Öland och Gotland erbjuder vacker natur, närhet till havet och en avslappnad upplevelse. Gotland i synnerhet lämpar sig för större konferenser då en nybyggd konferenshall vid Almedalen har kapacitet för över 1000 personer. I Bergslagen ligger många vackra herrgårdar som konverterats till konferensanläggningar. - Västra Sverige
Även här lockar närheten till havet. I Bohuslän framförallt har man nära till den västsvenska skärgården och möjlighet att tillbringa ett par dagar på lugna, vackra öar som Orust och Koster. I Västergötland finns många slott och framförallt goda kommunikationer med tåg och flyg, vilket underlättar när man behöver samla en annars utspridd grupp på konferens. - Södra Sverige
Skåne och Blekinge har ett stort utbud av olika konferensanläggningar, från slott till havsbad, golfhotell och spa. Närheten till Köpenhamn lockar också konferensdeltagare och återigen finns goda transportförbindelser för de som reser långväga ifrån. - Norra Sverige
Med norra Sverige avses en stor yta och transportförbindelserna till många orter är inte idealiska. Ändå finns här en stor variation av konferensanläggningar och natur som gör Norrland till en omtyckt destination för konferenser. Det finns möjligheter att nyttja traditionella konferensanläggningar i kuststäderna men det går också att förlägga en vinterkonferens till en skidort som Åre, Sälen eller Hemavan. Den som söker avskildhet kan också välja att konferera på Kebnekaise fjällstation vid foten av Sveriges högsta berg. Allt från vildmarksupplevelser till havsbad är alltså möjligt.
Vad är avdragsgillt på en konferens?
Konferenser är ett populärt sätt att hålla interna utbildningar för de flesta företag. Det är vanligt att dessa förläggs på en annan ort och också inkluderar nöjen i form av aktiviteter och annan rekreation. Interna kurser och konferenser är skattefria och avdrag kan göras på alla kostnader som uppstår i samband med konferensen, till exempel för resor, utbildning, övernattning, mat. Det finns dock några saker att tänka på för att försäkra sig om att konferensen ska bli avdragsgill.
Vilka krav måste uppfyllas för att konferensen ska bli avdragsgill?
- Konferensen ska vara relevant för företagets verksamhet och tillföra nytta till dess arbete. För att kunna bestyrka detta måste det alltså finnas ett detaljerat program för konferenstillfället. Det ska inte bara innehålla en ett schema över föreläsningar och andra utbildningstillfällen utan också schemalagda aktiviteter. Det ska också tydligt framgå att temat för konferensen verkligen är något som gynnar företaget och de anställda, i form av nyförvärvade kunskaper eller nya affärskontakter.
- Konferensen ska vara obligatorisk för alla anställda. De anställda ska dessutom ha lön under konferensens gång, annars räknas resan som en förmån. Är deltagandet i konferensen villkorligt, det vill säga att ett urval görs baserat på arbetsinsats eller att vissa säljmål uppnåtts, går det inte heller att göra avdrag för konferensen.
- Konferensen ska pågå en dag som minst och vecka som mest. Den får inte äga rum på en helg.
- Konferenstiden bör sträcka sig över minst sex timmar per dag eller trettio timmar per vecka, jämnt fördelat på antalet arbetsdagar. Tanken är att utbildningen ska uppta en större del av tiden än olika nöjesarrangemang. Om alltför stor betoning ligger aktiviteter som teaterbesök, middagar, sightseeing och liknande, riskerar konferensen att klassas som en nöjesresa.
- Måltiderna bör intas gemensamt.
Uppfylls dessa krav kan kostnaden för hela resan dras av. Det finns ingen beloppsbegränsning. Uppfylls kraven inte finns risken att konferensresan betraktas som en belöningsresa. En sådan räknas som betalning för utfört arbete och är därför en skattepliktig förmån. I sådana fall kommer den anställde att förmånsbeskattas. Arbetsgivaren i sin tur måste betala arbetsgivaravgifter på den förmånen.
Det är också viktigt att kunna visa på att det valda resmålet är ekonomiskt försvarbart. Ju mer exotiskt resmålet är, desto viktigare blir det. För att kunna förlägga en konferens till Papua Nya Guinea och göra avdrag på den krävs det alltså att du kan visa upp en kalkyl på varför detta utgör en skälig utgift. Då tillkommer också nödvändigheten att kunna visa upp ett detaljerat program. Det kan också vara bra att föra protokoll under konferensens gång om det skulle uppstå några frågor från Skatteverket. I allmänhet godtas inte resor som sker över helger, till populära eller exotiska turistmål, eller konferenser som innehåller mer nöje än nytta, som avdragsgilla.
För vad kan man göra avdrag?
Det går att göra avdrag för maten som serveras på en konferens men denna utgift får då inte överstiga 90 kronor per person och måltid. Detta gäller för lunch, middag eller supé. Kostar det mer än så kommer en del att dras av medan den andra delen beskattas som vanligt. Alkohol är avdragsgillt om det serveras i samband med måltiden; utgifter som endast avser alkoholhaltiga drycker går inte att dra av. För andra måltider än supé, lunch och middag, till exempel fika eller en mindre buffet som serveras i samband med konferensen, uppgår schablonbeloppet till 60 kronor.
Samma regler gäller kostnader för aktiviteter, som till exempel teaterbiljetter eller entréavgifter; där ligger schablonbeloppet på 180 kronor per person och tillfälle. Alla schablonbeloppen avser utgifter exklusive moms. För konferensresor som uppfyller kraven har arbetsgivaren rätt till momsavdrag. Lyxbetonade aktiviteter är dock inte avdragsgilla. Här finns ingen tydlig gränsdragning men exempel på vad som skulle kunna betraktas som lyxrepresentation inkluderar jakt- eller fiskeutflykter eller att hyra en lyxjakt åt de anställda. Specialarrangerad underhållning räknas också hit; alltså lönar det sig inte att boka en känd artist som avslutningsunderhållning den sista konferensdagen. De flesta vanliga konferensaktiviteter beskattas inte förutsatt att kostnaden inte blir för hög. Dessa inkluderar även sådant som massage, skönhetsvård, forsränning, ridning och vinprovning, som skulle kunna tyckas vara lyxbetonade aktiviteter.
Kostnaderna ska framförallt vara skäliga. Det innebär att även om resan och aktiviteterna uppfyller de krav som nämndes i början av artikeln så kan en alltför hög prislapp innebära att avdrag ändå nekas.
En medföljande make eller maka är inte heller avdragsgill, även om denne reser på arbetsgivarens bekostnad. Detta räknas som en förmån och då beskattas den anställde för ett belopp motsvarande resans marknadsvärde. Alltså är det bättre om den medföljande personen betalar sin resa själv.
Konferenshotell i Sverige
Den som söker det perfekta konferenshotellet har mycket information att gå igenom. Det finns hundratals anläggningar i Sverige och det kan vara svårt att hitta rätt bland alla dessa. Nedan följer ett urval av unika, intressanta eller i övrigt praktiska konferensanläggningar.
STF Kolarbyn Eco Lodge/Vandrarhem, Skinnskatteberg.
Till Kolarbyns vandrarhem åker det företagsgrupper som framförallt vill lära känna varandra bättre och engagera sig i utomhusaktiviteter. Bland annat erbjuds älgsafari, bäversafari, vandring och en överlevnadskurs. Här finns varken el eller rinnande vatten och login består av tolv kolarkojor med två britsar i varje. Besökarna hugger sin egen ved, badar vedeldad bastu och serveras ekologisk mat. Viltköttsmiddag, fika och frukost ingår. Kapacitet finns för 24 besökare men räkna inte med en konferenssal eller trådlöst internet.
Icehotel, Jukkasjärvi.
Särskilt under vinterhalvåret kan Icehotel i Jukkasjärvi vara en upplevelse. Konferensdeltagarna får chansen att bo i ett hotell byggt av 2000 ton is från Torneälven. Tack vare att hotellet samarbetar med flera andra organisationer finns tillgång till konferenslokaler i olika storlekar. Hotellets egna lokaler rymmer upp till 100 gäster, medan folkets hus i Kiruna har kapacitet för 390. Möjlighet finns också att nyttja Institutet för Rymdfysiks lokaler, där 210 personer ryms. Den som vill kan även arrangera sin konferens en halv kilometer under jord i LKAB:s besöksgruva i Kiruna. Det finns gott om aktiviteter för deltagarna, alltifrån norrskensskådning och vandring med snöskor till späckhuggarsafari i Nordnorge.
Kebnekaise Fjällstation.
Resan till Kebnekaise Fjällstation börjar egentligen i Nikkaluokta. Där slutar vägen och man kan ta sig vidare på tre sätt: till fots, med helikopter eller med snöskoter. Vandrarhemmet ligger mitt ute i vildmarken och har länge fungerat som en bas för vandrare. Nu ligger här en modern anläggning som också har plats för konferenser. Konferenslokalerna har plats för cirka 30-50 personer. På vinterns finns möjlighet till skidåkning, glaciärvandring och isklättring. Sommartid kan man klättra och vandra och naturligtvis även bestiga Sveriges högsta berg.
Pite Havsbad, Piteå.
Pite Havsbad är en stor anläggning som förutom ett äventyrsbad även rymmer stora konferenslokaler och ett flertal restauranger, vilket ger ett stort utbud när det gäller mat. Upp till 1000 gäster kan ges sovplats och det finns 26 konferenslokaler i varierande storlek. Mässhallen har plats för 1800 personer. Bland de aktiviteter som erbjuds på vintern finns isbrytningssafari och hundspannskörning. På sommaren öppnas äventyrs- och utomhusbadet och det är också möjligt att vandra eller köra go-cart. Anläggningen har också ett eget spa.
Söderarm, Torskär.
På den lilla ön Torskär, längst ut i Stockholms skärgård, ligger Söderarms konferensanläggning med tillhörande fyr. Boendet är fördelat på tre hus och det finns tre konferenssalar, den största med plats för upp till 35 personer. Här finns också en bunker från andra världskriget som byggts om till vedeldad bastu. När det gäller aktiviteter, finns här möjlighet att paddla kajak samt att åka på örn- och sälsafari. Maten som serveras är svensk husmanskost med lokala råvaror.
Vadstena Klosterhotell, Vadstena.
Här får konferensdeltagarna en chans att tillbringa natten i en av Sveriges äldsta byggnader. Hotell- och konferensanläggningen är nämligen inrymd i de gamla klosterbyggnaderna som uppfördes på 1300-talet. Den största konferenssalen rymmer upp till 120 personer men för en dagkonferens kan upp till 500 personer tas emot. Restaurangen serverar mat lagad på i huvudsak svenska råvaror efter säsong. Här finns även en vinkällare i vilken deltagarna kan ägna sig åt vin- och cognacsprovning. Annars är huvudaktiviteten att utforska de många historiska sevärdheterna som finns i och runt Vadstena.
Kosta Boda Art Hotel, Kosta.
Konferenshotellet kallas även Glashotellet och är ett designhotell som är inrett i konstglas. Ett flertal av Kosta Bodas formgivare har bidragit till utformningen. Förutom den fasta inredningen av konstglas finns här också konstglasutställningar som växlar regelbundet. Hotellet har möjlighet att ta emot upp till 220 konferensdeltagare. Maten tillagas på lokala råvaror och hotellet erbjuder även en spanaläggning. Förutom detta kan konferensdeltagarna passa på att prova glasblåsning och utforska glasriket via guidade turer.
Fjällgården Åre, Åre.
På vintern är detta den ultimata destinationen för den som vill kombinera konferens med skidåkning. Inkluderat i priset är ett liftkort för två dagar och konferensdeltagare får också rabatterat pris på hyran av skidutrustning. Här finns två konferenslokaler, den större rymmer upp till 100 personer men även små sällskap kan boka in sig här då upp till 25 personer får plats i den mindre lokalen. Vill man boka under sommaren, kan man också ägna sig åt hängflygning och forsränning.
Landvetter Airport Hotel, Landvetter.
När man vill samla deltagare från hela världen behövs ibland ett konferenshotell som ligger precis på tröskeln till en internationell flygplats. Till skillnad från de flesta andra flygplatshotell, ligger Landvetter Airport Hotel inte i själva terminalbyggnaden utan i en egen byggnad på andra sidan vägen. Hotellet är ljudisolerat och har ett mötesrum med kapacitet för 150 personer.