Användningen av stafettläkare inom svensk sjukvård har väckt kritik på grund av bristande vårdkontinuitet och försämrad patientsäkerhet. Dessutom ifrågasätts det om användningen av stafettläkare kan strida mot hälso- och sjukvårdslagen som fastslår rätten till en fast läkarkontakt. Det finns även geografiska variationer i användningen av stafettläkare, där primärvården i glesbygd och sjukhusen i norra Sverige utmärker sig med högre kostnader per invånare. De avtal som ingås mellan bemanningsbolagen och vårdgivarna kan variera. I vissa landsting kan det finnas betydande skillnader i ersättning för samma kompetens beroende på vilket bolag som erbjuder sina tjänster. De fem största bemanningskoncernerna står för 40 procent av landstingens kostnader för hyrläkare och förmedlar läkare som ofta är egenföretagare och kan erbjudas av flera olika bemanningsföretag.
Stafettläkare internt
Majoriteten av landstingen tillåter inte att en läkare som är anställd inom landstinget även arbetar som stafettläkare internt. Det kan finnas en karenstid på 6 månader i sådana fall. En stafettläkare kan välja att arbeta som konsult utöver sin ordinarie anställning eller på heltid. Dock kan en utbredd användning av stafettläkare strida mot hälso- och sjukvårdslagen som stadgar rätten till en fast läkarkontakt.
Ersättningen för stafettläkare varierar mellan olika landsting. Generellt sett är ersättningen högre i norra Sverige jämfört med resten av landet. Till exempel kan en specialistläkare i allmänmedicin i Stockholm få en ersättning på 1184 kr/timme från landstinget på faktura, vilket motsvarar en lön på 900 kr/timme om bemanningsbolaget tar hela ersättningen. En specialist i allmänmedicin kan förvänta sig en månadslön på cirka 148 500 kr vid heltidsarbete. En legitimerad läkare kan förvänta sig en lön på cirka 121 700 kr. Från och med 1 juli 2019 är alla vårdbemanningstjänster momsbelagda med 25% enligt beslut från Skatteverket. Det finns också bemanningsföretag som erbjuder hög medicinsk kompetens med erfarna läkare som ansvarar för rekrytering och medicinska frågor.
Varför stafettläkare?
Att arbeta som stafettläkare ger vanligtvis en betydligt högre lön jämfört med att vara fast anställd läkare. Dessutom har stafettläkare möjlighet att själva styra över sina arbetstider och välja vilka uppdrag de vill ta. Det kan vara attraktivt för vissa läkare som föredrar flexibilitet och variation i sitt arbete. Å andra sidan kan det innebära en bristande vårdkontinuitet för patienterna, eftersom de kan möta olika läkare vid olika besök och inte ha en fast läkarkontakt.
För att minska beroendet av stafettläkare och förbättra vårdkontinuiteten har olika åtgärder föreslagits. En möjlighet är att öka antalet läkarutbildningsplatser för att öka tillgången på fasta läkare. Det kan också vara viktigt att förbättra arbetsvillkoren för läkare för att göra det mer attraktivt att arbeta inom den svenska sjukvården. Det kan inkludera rimliga arbetstider, bra arbetsmiljö och konkurrenskraftig lön.